Schildervakantie Toscane, San Donato 2023

10-jarig jubileum op Fattoria San Donato!

 

Zondag 10 tot en met zondag 17 september 2023

 

Geloof het of niet, in september 2023 organiseer ik alweer voor het tiende jaar op rij een schilderweek bij Umberto en Federica Fenzi op Fattoria San Donato! Doordat er onverwacht een paar deelnemers zijn afgevallen, zijn er nog enkele plekken beschikbaar. Wees er snel bij want vol is vol!

 

 

Een impressie:

Je wordt wakker in je heerlijke authentieke Toscaanse appartement in San Donato. De zonnestralen proberen via een kier de luiken van je raam open te breken. Het raam waardoor je de avond daarvoor nog hebt gekeken naar de sfeervol verlichte torens van San Gimignano. In de verte is zacht geluid hoorbaar van een tractortje. Een ploegje Italiaanse mannen en vrouwen is alweer aan het oogsten op de druivenvelden rondom het gehucht.

Half negen. Je schuift aan het ontbijt onder de sfeervolle gewelven van de koele kelder. Italiaanse gastdames, al dan niet op leeftijd, zijn alweer druk in de weer om verse eitjes te “scrambelen”. Verse Cappuccino`s of espresso`s worden bereid. Eén keer bestellen en de volgende dag weten ze al precies wat je voorkeur heeft.

Italië! Vakantiegevoel! Na het ontbijt volgt de uitgebreide voorbeschouwing door de docent. Over techniek, materiaal en onderwerp. Teken- en schilderspullen worden in gereedheid gebracht. De omgeving is sprookjesachtig. Je neemt je plek in in de schaduw van een cipres of olijfboom. Het schilderen begint. Uitzicht op San Gimignano.

Na de overheerlijke lunch, die we met elkaar organiseren doe je een heerlijk middagdutje, maak je een fijne wandeling in de velden rond San Donato, breng je een bezoek aan een Toscaans stadje in de omgeving of zwem je ontspannen wat baantjes in het zwembad. Om half zeven is de nabespreking. Er wordt een heerlijk koel wit wijntje geschonken, hier op San Donato  gemaakt van de druiven uit de velden waar je 's morgens nog over hebt staan wegdromen. 

Om half acht staat er een onwaarschijnlijk dinerbuffet klaar. Italië en eten, een betere combinatie is niet denkbaar. Vriendelijke  gastvrouwen, die al de hele middag in de keuken hebben gewerkt, blijven maar met schalen overheerlijk eten binnen komen. Er zitten soms Ieren, Canadezen, Denen, Duitsers, Engelsen maar ook Nederlanders aan tafel. Gasten die tijdelijk verblijven op San Donato of mensen die op doorreis zijn. Leuke gesprekken ontstaan spontaan. Vakantiesfeer. Opperbeste vrolijke stemming.

 

 

Na het diner stap je in de auto voor een bezoek aan het vijf kilometer verderop gelegen sfeervol verlichte Middeleeuwse stadje San Gimignano. Een terras op het plein met het lekkerste Italiaanse ijs ter wereld! Of nog een heerlijke cappuccino of een Limoncello. Het kan allemaal...

Voldaan plof je 's avonds in je heerlijke bedje voor een welverdiende nachtrust. Buiten is er een oorverdovende stilte die zo nu en dan wordt doorbroken door krekels of het typerende geluid van een Italiaanse uil. Morgen is er weer een dag. Je knijpt jezelf eens in de arm. Is dit echt of droom ik?

 

Wil je uitgebreide informatie over de schilderweek in Toscane? Stuur dan een emailbericht via de contactpagina elders op deze site.

Informatie over de locatie: https://www.sandonato.it/